Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Něco k dabingu: Majitelé studií si staví vily? No a co?

V posledních týdnech se na veřejnost dostávají zvěsti či dokonce reálné informace o jakési krizi v dabingu. Že ta krize je skutečně tak vážná, je možné. Že jsou protesty dabérů vedené rozumnou cestou a vedou k záchraně dabingu jako takového, ale pravda podle mně rozhodně není. Michal Jagelka například tvrdí, ať klidně za něj Dicapria dabuje tramvaják. Jenže podle fóra, kde se mimochodem řeší pouze dabing, naznačují, že by tramvaják projevil více snahy. 

Abychom si udělali reálný obrázek o stavu v dabingu, může nám posloužit bohatá diskuse na dabingfóru. Tam mě zaráží vysvětlení situace. Média totiž hovoří o dabérech, kteří se rebélií snaží zvýšit kvalitu dabingu, jako o hrdinech. Ale nebojte se, lépe v dabingu nebude. Pokud nejste spokojeni nyní, stáhněte si titulky. Je totiž přece nemožné zvýšit kvalitu dabingu vyšší odměnou. Co si myslíme, že herci s více penězi udělají? Nechají si zlepšit hlasivky? Nesmysl.

Je take podivné, že by se agentura Manpower začala starat o to, aby měl někdo lepší podmínky bez nároku na odměnu. Teď pozor. Z každé zakázky dostane tato pracovní agentura provizi, přesně 8 %. A fakt, že na médiích působí skoro jako nezisková organizace, mi přijde směšný. A že začíná neuvěřitelná revoluce a studio Virtual už smlouvu podepsalo? Na to mám dvě verze. Buď byli, což bych do nich neřekl, pod vlivem návykových či omamných látek, nebo prostě vědí, že na tom nějak ušetří či vydělají. Pokud studio nevydělá více, takové agentuře se nikdy neupíše.

Dalším fórem na fóru je také to, jak někteří rebelové vystupují. Mluví o dabingu jako o uměleckém dílu, které bude narušeno či dokonce zlikvidováno tím, že budou herci vystřídáni jinými. Ovšem takové příspěvky si v některých případech kritici vychutnávají a s chutí jim jejich "uměleckost" jaksi "vypisují" z hlavy. Teď ale zpět k panu Jagelkovi, který poskytl rozhovor na Idnes.cz. V něm popisoval praktiky dabingových studií. 

Jsou to totiž všechno studia, která nepozdraví, která poskytou jediný scénář pro několik herců, kteří neplatí včas a ještě jsou drzí. Zajímavá je jedna skutečnost. Jeden z mých přátel, Petr Neskusil, který v dabingu pracuje přes deset let (věnoval hlas třeba dvěma rolím ve filmu Milionář z Chatrče), s pozdravy, penězi, scénáři a vším ostatním prostě problém nemá. Je asi vhodné se tedy zamyslet, jestli pan Jagelka buď neuvádí tak trochu extrémně zkreslené informace a nedělá ze sebe chudáčka, nebo jestli sám vůbec pozdraví. 

Jeho další věta, která hovoří o tom, že studia tvrdí, že nemají peníze a staví si vily, je naprosto "z cesty". Proč někdo investuje miliony, aby si koupil vybavení a začal podnikat v dabingu? Aby si mohl jednou ze zisku postavit dům. Není to snad logické? Všechno je práce trhu. Téměř všem klesá reálná mzda. Jeho stížnosti tedy souvisí pouze s fanatickou touhou mít vyšší odměny. 

Další perličkou je samotný prezident herecké asociace Jiří Hromada. Asociace je, dle mého názoru, jakýsi odborářský svaz herců. Ovšem tvrdit, že jim nějaká agentura přinese blahobyt, je celkem nereálná představa. Takhle se to nedělá ani na odborech jako takových. Sám Hromada pak mluvil o mzdách na Radiožurnálu. 

"Musel jsem udělat dvakrát více práce než před lety pro ty samé peníze," řekl. Za sebe mám pocit, že je to opět ta prokletá práce trhu. Pana Hromadu nikdo neokrádá, on si totiž neuvědomuje, pro kolik televizí se dabovalo v devadesátkách (kolik že jich bylo? 4? 5?) a pro kolik se dabuje nyní. To číslo přesahuje 200. A peněz tolik nepřibylo. Mám takový pocit, že i samotná studia na tom nejsou tak skvěle... proč? Také jich je přece víc. Jenže studia se asi agentuře kvůli tomu upsat nemohou. A kdyby to šlo, stejně by je to ani nenapadlo.

Nyní na fóru přibylo prohlášení nesouhlasné s rebélií. Dabing je, zdá se, momentálně zachráněn a první útok rebelů byl odražen. Rebelové teď mohou dál přes agenturu marně čekat na práci. Ze zvěstí, které fórem probíhají, mohou odstoupit až za půl roku, ale to není ověřeá informace. Pokud to tak je nebo ne, stejně je to podle mě jedno. Být majitelem studia, majitelem baráků (třeba pěti, pane Jagelka) a vidět, že někdo, s kým třeba spolupracuji už roky, si jen tak přejde k nějaké agentuře, která dohazuje zaměstnance třeba do řetězců a která po mně chce provizi, nikdy mu nezavolám. 

Autor: František Kubásek | středa 25.6.2014 19:54 | karma článku: 13,30 | přečteno: 1196x
  • Další články autora

František Kubásek

Liberálové, proč se tak divíte, když někdo aplikuje vaši vlastní medicínu?

Poslední reakce na docela trapné bilboardy Andreje Babiše, varujícími před válkou, mě utvrdily v tom, že liberální demokraté, kterým já říkám "libtardi", nemají ani trochu sebereflexe a od Babiše se neliší vůbec v ničem.

18.1.2023 v 11:49 | Karma: 39,16 | Přečteno: 1424x | Diskuse| Média

František Kubásek

IZRAEL vs. HAMÁS: jak to začalo a kde Hamás bere rakety

Tohle je můj článek se zdroji, které najdete dole v mnoha odkazech. Snažil jsem se popsat, jak začal současný konflikt Izraele a Hamásu.

18.5.2021 v 9:53 | Karma: 38,00 | Přečteno: 1697x | Diskuse| Politika

František Kubásek

"Turnaj se povedl" aneb šílené lži kolem mistrovství světa juniorů

Byly časy, kdy česká hokejová reprezentace pravidelně bojovala o nejvyšší příčky. Byly časy, kdy jsme byli smutní, že naše reprezentace do dvaceti let prohrála ve čtvrtfinále. A teď máme být šťastní za prohru 0:3? Co to sakra je?

3.1.2021 v 13:26 | Karma: 35,52 | Přečteno: 1683x | Diskuse| Sport

František Kubásek

(Koróna) pozitivní deník - den 1 až 3

Je zajímavé, jak se nemoc vyvíjí. Následující poznatky jsou jedním z asi dvou set tisíc případů jen v ČR, a tak předpokládám, že každý to má trochu jiné.

17.12.2020 v 14:33 | Karma: 25,20 | Přečteno: 942x | Diskuse| Věda

František Kubásek

(Koróna) pozitivní "deník" - Den minus 3 až 1

Říkal jsem si, že záznamy jednoho pozitivně testovaného třicetiletého jinak zdravého muže může někoho zajímat. Následující zkušenosti tedy berte jako jeden z mnoha případů, jak to může probíhat. Ale taky nemusí.

15.12.2020 v 15:54 | Karma: 40,27 | Přečteno: 4998x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

  • Počet článků 179
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2886x
www.incorrect.cz

Odpůrce nespravedlnosti
Podle pana Kohouta dokonce filozof