Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Maledivy: Ostrovní ráj i islámské peklo

Jižně od Indie leží ostrovní ráj, místo, kam jezdí na dovolenou i celebrity z celého světa Maledivy. V poslední době však vychází na povrch odvrácenbá tvář ostrovního ráje a tou je islám. Země je islámským ortodoxním peklem. A návštěvníkovi je tento fakt velmi věrně skrýván.

Během návštěvy Malediv by vám jako návštěvníkovi nemělo být nic divného. Z letiště zamíříte přímo do hotelu, kde vás čekají skvělé služby a ráj na Zemi. Ostrovy obklopené korály, tyrkysové moře, celé to prostředí skutečný ráj připomíná. Velmi nízká úroveň kontaktu mezi obyvateli souostroví a turisty má svůj důvod. Obyvatelé prožívají opravdový ortodoxní islámský život. Ženy jsou týrány, je znám případ likvidace neislámských muzejních expozic i politicko-náboženský převrat.

V únoru 2012 bylo zatčeno 5 muslimů, kteří v tamním Národním muzeu zlikvidovali buddhistickou expozici. O pár dní později se vrátili, aby zlikvidovali i záznamová zařízení. Sochy, utvořené z pískovce, byly svého času velmi křehké, po jejich likvidaci je nemožná jakákoliv restaurace děl. Událost tehdy stála v pozadí nepokojů, kdy byl za pomocí policie svhrnut tehdejší prezident Muhammad Našíd. Muzeum bylo postaveno Číňany a expozice byla plná artefaktů z předislámské éry země. "V podstatě vymazali všechny doklady naší buddhistické minulosti," řekl vysoký představitel muzea, který si z obavy o vlastní bezpečí nepřál být jmenován.

Maledivské úřady zakázaly škody jakkoliv fotit a zaznamenávat v obavách o pověst země jakožto rájem i v rámci bezpečnosti. Navíc by prý mohla událost vrátit ozvěnu roku 2001, kdy byly zničeny obří sochy Buddhy v afghánském Bámjánu, tehdy vládním islámským hnutím Taliban. 

Málokterý návštěvník vlastně ví, že přilétá do země, ve které žije přes 300 tisíc muslimů. Místní mají zakázáno užívat alkohol, dodržuje se zde tradiční halal a ženy mohou být týrány. Islám je v Maledivách oficiálním náboženstvím. Jiné vyznání je mezi obyvateli zakázáno a tvrdě trestáno. Kde se islám v zemi vzal, zatím není oficiálně jasné. Podle některých domněnek se to stalo ve 12. století, kdy k islámu konvertoval tamní buddhistický král. Poté, co začaly do země přitékat peníze a připlouvat ortodoxní salafističtí kazatelé, začal se islám postupně v zemi radikalizovat.

V roce 2007 však došlo k bombovému útoku, při kterém bylo zraněno několik turistů. Tehdejší prezident Maumún Abdal Gajúm po události zakázal islámské oděvy zahalující ženy a snažil se bojovat proti této konzervativní a agresivní formě islámu. Mohammad Našíd byl do funkce zvolen o rok později. Tamní ultrakonzervativní Strana spravedlnosti pak nepokoje, které v roce 2012 muslimové způsobili, včetně zničení buddhistické expozice, odsoudila a zároveň samozřejmě označila celé nepokoje jako nábožensky nemotivované.  

Islámský extremismus prožívá v Maledivách žně. Od převratu v roce 2012 islám v zemi opět více přitvrzuje. Bývalý ministr zahraničí Ahmad Nasím odsoudil hodnocení konzervativců a zároveň dodal, že byl převrat vojenský a nábožensky motivovaný a že v zemi vzrůstá extremismus. Ortodoxní zákony tak v Maledivách zakazují vstoupit do jiného náboženství nebo pít alkohol, ten je však hojně nabízen, ale pouze zahraničním hostům, kterým vlastně relativně žádné nebezpečí nehrozí. Hosté jsou v zemi suveréním zdrojem příjmů a dokud má muslim z ne-muslima zdroj příjmu, logicky s ním nebude mít spor. Je to zřejmě jeden z důvodů, proč je na Maledivách, z pohledu turisty, klid. 

Celkový obraz Malediv, tyrkysové moře a korálové útesy, islám nikterak nezakrývá. Běžný návštěvník je od konzervativních islámských tradit oddělován tím, že je rychle z mezinárodního letiště odvezen do jednoho z pětihvězdičkových hotelů ležících na okolních ostrovech. 

Nutno podoktnout ještě několik málo podrobnějších informací o islámu v zemi. Oficiálním náboženstvím je zde Sunnitský islám, přesně ten, pod jehož záštitou nyní v Iráku a Sýrii válečně a teroristicky působí Islámský stát. Ten extremismus, který proudí ze Sunnitského islámu, omlouvá mnohé skutky i samotného Mohammeda. Sunnitské šárijské soudy jsou ve svém rozhodování mnohem přísněji islámské přesně podle historických tradic režimu. Rozhodně to ale neomlouvá další větve islámského řežimu. Všichni muslimové mají jednoho Mohammeda, toho, jenž pálil vesnice a zabíjel odpůrce a ne-muslimy a toho, jenž si vzal devítiletou dívku jménam Ajša a toho, jenž znásilňoval a nechával znásilňovat ženy bezvěrců. A všichni mají jeden Korán a jednu šáriu, spisy, které odporují mnohým zákonům civilizovaných zemí a slušnému chování ve společnosti, zvláště v té multikulturní.

Islámský režim nyní v Maledivách stojí na rozcestí a míří zpět ke konzervativnímu islámu a jeho ortodoxnímu diktátu. Ten lidem přikazuje, vyhrožuje, ale jediné, co povoluje, je bití žen a omlouvá vraždu, je-li pachatelem muslim a obětí ne-muslim. Tak, jak to píše šária. Maledivy jsou zkrátka ostrovním rájem, pod jehož kůrou se skrývá temné podsvětí - tvrdé islámské peklo, které, ač ne úplně rozžhavené, pálí neposlušné do paty. Obyvatelé strádají o to více, dokud do země přilétají bohatí turisté. Možná odsud mají některé celebrity ten pozitivní pohled na islám, protože země, narozdíl třeba od Saúdské Arábie, tajemně a úspěšně skrývá stinnou stránku náboženského režimu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Kubásek | pátek 7.11.2014 19:10 | karma článku: 28,43 | přečteno: 2203x
  • Další články autora

František Kubásek

Liberálové, proč se tak divíte, když někdo aplikuje vaši vlastní medicínu?

Poslední reakce na docela trapné bilboardy Andreje Babiše, varujícími před válkou, mě utvrdily v tom, že liberální demokraté, kterým já říkám "libtardi", nemají ani trochu sebereflexe a od Babiše se neliší vůbec v ničem.

18.1.2023 v 11:49 | Karma: 39,16 | Přečteno: 1424x | Diskuse| Média

František Kubásek

IZRAEL vs. HAMÁS: jak to začalo a kde Hamás bere rakety

Tohle je můj článek se zdroji, které najdete dole v mnoha odkazech. Snažil jsem se popsat, jak začal současný konflikt Izraele a Hamásu.

18.5.2021 v 9:53 | Karma: 38,00 | Přečteno: 1697x | Diskuse| Politika

František Kubásek

"Turnaj se povedl" aneb šílené lži kolem mistrovství světa juniorů

Byly časy, kdy česká hokejová reprezentace pravidelně bojovala o nejvyšší příčky. Byly časy, kdy jsme byli smutní, že naše reprezentace do dvaceti let prohrála ve čtvrtfinále. A teď máme být šťastní za prohru 0:3? Co to sakra je?

3.1.2021 v 13:26 | Karma: 35,52 | Přečteno: 1683x | Diskuse| Sport

František Kubásek

(Koróna) pozitivní deník - den 1 až 3

Je zajímavé, jak se nemoc vyvíjí. Následující poznatky jsou jedním z asi dvou set tisíc případů jen v ČR, a tak předpokládám, že každý to má trochu jiné.

17.12.2020 v 14:33 | Karma: 25,20 | Přečteno: 942x | Diskuse| Věda

František Kubásek

(Koróna) pozitivní "deník" - Den minus 3 až 1

Říkal jsem si, že záznamy jednoho pozitivně testovaného třicetiletého jinak zdravého muže může někoho zajímat. Následující zkušenosti tedy berte jako jeden z mnoha případů, jak to může probíhat. Ale taky nemusí.

15.12.2020 v 15:54 | Karma: 40,27 | Přečteno: 4998x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

VŠE volí nového děkana. Na místo po Ševčíkovi se hlásí jediný kandidát

7. května 2024  16:05

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) bude v úterý...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  16:04

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Avarská genetická telenovela. Klíčovou roli u obávaných kočovníků hrály ženy

7. května 2024

Premium Tým vědkyně z Brna zkoumal v Maďarsku DNA obávaných kočovníků původem z Mongolska. O Avarech se...

Slovensko vyděsilo přes tisíc výhrůžek bombovými útoky, cílily na školy i banky

7. května 2024  13:05,  aktualizováno  15:54

Slovenská policie v úterý zaznamenala přes 1 100 hrozeb pumovými útoky. Většina se týkala škol,...

  • Počet článků 179
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2886x
www.incorrect.cz

Odpůrce nespravedlnosti
Podle pana Kohouta dokonce filozof