Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LN

...ano zakázat...to je přece demokratické řešení...navrhuji zakázat....ZÁKAZY...;-)

0 0
možnosti
PK

Samozřejmě, že škodí. Víte komu e-cigarety nejvíc škodí? Přece Filipovi Morrisovi, ale to asi všichni víte :-)

1 0
možnosti
Foto

I98v61o 53C92i59l32i40c84h

27. 8. 2014 16:16

Nezapomínejte na farmaceutické firmy a stát se spotřební daní ;-) Ale co jsem tak zaznamenal, tak proti e-cigaretám nejvíce brojí právě farmaceutické firmy, tabákové firmy se naopak pomaličku přizpůsobují a začínají pomalu vyvíjet vlastní e-cigarety.

1 0
možnosti
RJ

Zajímavý článek časopisu Vesmír o nikotinu a jeho působení je zde:

http://casopis.vesmir.cz/clanek/nikotin-jed-nebo-lek

Á propos, když už o nikotinu píše pozitivně tak renomovaný vědecký časopis jako je Vesmír, tak na tom sakra musí něco být...

0 0
možnosti
PK

Jsem celoživotní nekuřák, ale naprostý souhlas. Jsem zastáncem svobody v tom, že každý si může ničit zdraví, jak uzná za vhodné. Ať už cigaretama, nebo bůčkem, coca-colou či sportem (ano, to je jiný styl sebepoškozování, ale úrazy se také počítají).

U cigaret byla největší výhrada v tom, že obtěžují a škodí i okolí. To s e-cigaretou padá. A jak píšete - jistě nějak škodlivá bude (jako bůček, coca-cola... etc). Ale myslím, že je zcela zjevné, že mnohem více je škodlivá klasická cigareta, kde není problém ani tak v nikotinu, jako ve spoustě kancerogenních látek vznikající spalováním.

Že je to lobby farma-firem a státu (spotřební daň) je asi celkem jisté. Co se farma-firem týče, tak tam je to ryze tržní otázka - lidi si svolí pomocí peněženky a je na nich, stejně jako kdekoliv jinde, jak moc se nechají oblbnout reklamou. Co se týče politiků - tam je jediná možnost, aby je voliči nakopali do zadele za tento socialistický přístup "my víme, co je pro vád dobré a tak vám to nařídíme... My vás ochráníme i proti vaší vůli"

6 0
možnosti
JM

Největší problém E-cigaret je absence spotřební daně. Nic jiného stát nezajímá, proto na objednávku vychází články o škodlivosti a politici uvažují o zákazech.

8 0
možnosti
JS

Ve svém článku se poukoušíte srovnávat elektronické cigarety s automobily nebo tepelnými elektrárnami. Jenže tepelnou elektrárna není analogické elektronické cigaretě. Pokud by někdo zakázal elektronické ciragety, tak co by se stalo? Vůbec nic. Pokud by někdo zakázal tepelné elektrárny, tak co by se stalo? Vnímáte ten rozdíl?

Dále ve svém článku říkáte, že také tradiční cigarety obsahují různé příchutě a že to nikomu nevadí. To se mýlíte. V loňském roce například europoslanci doporučili členským zemím EU, aby zakázaly cigarety s příchutí – zejména příchuť mentolovou. A to z jednoduchého důvodu – tento typ cigaret je totiž zřejmým způsobem cílen na mládež. Chuťově má navíc maskovat pachy klasické cigarety a  také vyvolávat dojem, že kuřák vdechuje nějaké svěží esence – což pochopitelně může vést k větší spotřebě cigaret. Když někdo chce dát mentol například do náplasti, tak musí podstoupit složitý schvalovací proces. Když dá někdo mentol do cigarety, nemusí nic. Při stanovování pravidel použití mentolu totiž nikoho nenapadlo, že je bude někdo cpát do cigaret.

Píšete o tom, že škodlivost elektronických cigaret nebyla prokázána nebo zmapována. Vedle toho se snažíte hájit názor, že elektronická cigareta pomáhá při odvykání kouření. Jenže právě tahle Vaše domněnka nebyla nikdy, nikým a nijak prokázána. Jisté je, že i pára z elektronické cigarety obsahuje nikotin a další látky vyvolávající závislost. Je navíc logické, že výrobcům elektronických cigaret nejde o to, aby ukončovaly závislost, jde jim o to, aby si jich lidé kupovali co nejvíce. A hlavně – jde opět o módní novinku, která cílí jednoznačně na mladé lidi. Já osobně vidím elektronickou cigaretu jako dobrou alternativu pro kuřáky skutečných cigaret – zejména proto, že zásadním způsobem redukuje pasivní kouření i nepořádek, který běžně po kuřácích zůstává. Zároveň ale nevidím důvod, proč by jejich užívání nemělo podléhat nějakým pravidlům – stále jde o obchod se zbožím, které obsahuje návykovou drogu.

1 8
možnosti
Foto

Opakuji jako jinde. Nikotin neškodí. Je to téměř ideální droga, která poskytuje to co se od ní očekává. Je sice návyková (to ale je kofein také), ale na rozdíl od klasíckých drog svého uživatele nenutí soustavně zvyšovat dávky. Klasický konzument nikotinu (v cigaretách) se po určitém času "zastaví" na určité denní dávce a na té setrvává dost dlouhá léta. Dokud nepřestane kouřit (je celkem jedno jakým způsobem, jestli vlastní vůlí, nebo se odebere na druhou stranu). Škodlivé jsou pouze zplodiny hoření.

6 0
možnosti
Foto

I61v56o 10C43i26l80i46c61h

26. 8. 2014 14:06

Krom těch spotřebních daní pro stát a zisků tabákových koncernů bych zmínil ještě zisky farmaceutických firem produkujících prostředky k odvykání. Těm všem leží elektronická cigareta v žaludku.

8 0
možnosti
  • Počet článků 179
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2886x
www.incorrect.cz

Odpůrce nespravedlnosti
Podle pana Kohouta dokonce filozof