Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Anna Šabatová, právnická fakulta UK, 1.12.

Anna Šabatová, česká ombudsmanka dorazila do Prahy na akci na počest bojovnice za lidská práva Rosy Parks, na akci, která se koná každoročně a téma zní: lidská práva. Tentokrát se akce zaměřila na téma islámských šátků. A celá přednáška probíhala tak trochu překvapivě a zároveň dle očekávání.

Dorazila se spožděním, jenž nabrala na dálnici D1. Na akci bylo na facebooku přihlášeno 160 lidí a lidé, kteří se chtěli z pohledu kritika a odpůrce islámu Šabatové zeptat, proč si stojí za svým názorem, měli chvíli obavu, že se do místnosti nedostanou, neboť bylo pár hodin předem upozorněno na kapacitu 100 lidí s rezervací přímo pro členy Common Law Society. A přednost měli dostávat studenti. Ti pak ale nedorazili v takovém počtu a do místnosti se tak dostali všichni, co chtěli. Zajímavé však bylo, že rezervací pro členy CLS bylo 30 a dorazilo jich zhruba 15. Ale pouze domněnky mohou hovořit o nějakém možném úmyslu zabránit vstupu příliš vysokého počtu externích návštěvníků.

Na stolech rezervací se objevil vytištěný článek: Neberme si příklad z Británie: je čas sundat šátek z hlavy. Od této listiny se pořadatelé oznámením na tabuli okamžitě distancovali a většina z nich místo přečtení volila alternativní cesty k recyklaci: vlaštovky a jiné létající předměty. Asi mají velmi kladný přístup k argumentaci.

Anna Šabatová svůj postoj během své zhruba půlhodinové přednášky neobhajovala, pouze shrnula několik konkrétních případů z Evropy ohledně diskriminace při nošení náboženských symbolů a rozebírala rozsudky různých soudů zemí jako Švédsko či Británie, přičemž vůbec nerozebírala svůj osobní postoj. Celá přednáška byla probírána čistě z toho právnického hlediska, což se dalo na právnické fakultě očekávat. Například ale uvedla, že malá náboženství, tedy směry, které netrvají dlouho nebo nemají vysoké zastoupení, jsou v podstatě úlety. Odvolávala se na Listinu základních práv a svobod České republiky.

Během přednášky pak upozornila, jako správný sluníčkář, na eleganci šátků - hidžábů a mimo jiné upozornila na to, že její babička bez šátku nevyšla z domu. Trochu mi to připomíná rétoriku administrátora stránky Sharia4czechia.com. Mimochodem na přednášce byla přítomna slavná muslimka, která byla hodně vidět a slyšet v pořadu Máte slovo minulý čtvrtek na České televizi.

Co ale očekávat mohla samotná paní Šabatová, byla návštěva jistého počtu jejích odpůrců a odpůrců islámu. Následné otázky pak dokázaly, že se jim dnes nevyhne.

Hned první otázka se však člověku, jenž vyvolával lidi, zdála příliš obsáhlá. Dotázající se snažil zeptat ombudsmanky na to, zda je normální připouštět symbol totalitního režimu, kterým byl třeba nacismus. Paní Šabatová po několikanásobném přerušení ze strany jejího "asistenta" otázku nechápala i přes to, že byla nakonec položena i velmi stručně. Odpověděla, že nechápe tu rovinu s nacismem.

Další dotázající se ptal, zda je normální, aby muž mohl nosit plnovous tam, kde jej jiní nosit nesmí jen proto, že je to muslim. To byl totiž jeden z případů, kdy muslim uspěl u soudů poté, co si odmítl sundat plnovous ve firmě, kde "dress code" tento plnovous nepřipouští. Odpověď již byla zajímavější. Nepřipadá jí to v pořádku, ale je to v pořádku z právního hlediska. Naznačila tím vlastně celý průběh večera. Celou problematiku vidí Šabatová v právní stránce věci, o islámu však nic, krom názvů oděvů, neví.

A stejně na tom byli i právníci, kteří seděli v místnosti. Otázkám, které se jen okrajově týkali islámu, se doslova vysmívali. Můj dotaz směřoval na právo šária: Právo šária bylo soudy uznáno jako rozporné s lidskými právy. Jak lze tedy právnicky spojit šátek, který je součástí takového práva, s listinou práv a svobod? Bohužel, buď mi přes hukot právníků v místnosti nerozuměla (byl jsem ve třetí řadě a mluvil dost nahlas) nebo jednoduše nerozuměla tomu, co je zákon šária a na otázku odpověděla tak, že pokud někdo začne projevovat ilegální chování, bude samozřejmě potrestán. Tím pádem se vyhnula přímo odpovědi na mojí otázku. 

Právníci neustále tlačili na umlčení lidí, kteří se ptali na islám. "probíráme tady šátky z hlediska práva a to s islámem nemá nic společného!" zaznělo i s podporou potlesku od jednoho člověka ze sedmé řady. Takže téma islámských šátků se prý islámu netýká. Velmi zajímavá myšlenka.

Mezitím Anna Šabatová prohlásila, že taková "hysterie je zbytečná" a že mnoho politiků má stejné (doslova) "primitivní a hloupé" názory. A dala najevo, že je na problém úplně sama a bez podpory. Pro někoho, kdo již v oblasti islámu prozřel, dobrá zpráva, řekl bych. Hlavní je ale její stanovisko: takže je demokratka, ale pokud s ní někdo nesouhlasí, jsou jeho názory primitivní a hloupé. Poněkud jiný přístup k demokracii.

Další dotaz od právníka zněl prakticky neuvěřitelně. Prý, jestli je právnicky v pořádku, že jsou česká média tak protiislámská, stejně jako politici a tím pádem je taková nenávistná hysterie šířená. Rozhodně mi nepřipadá, že by média proti islámu vystupovala. Naopak. Mnoho informací zatajují. Stejně tak i politici, o jejichž jednání o desítce tisíc uprchlíků jsme se dozvěděli náhodou. Rozhodně mám spíše pocit, že se islámu zbytečně zastávají. Tento dotaz tak byl zcestný a irelevantní, jak by to řekl právník u soudu... Šabatová vyjádřila souhlas s dotazem. Jiný dotaz byl také výmluvný. "Připadala Vám ta somálská dívka jako hrozba pro Česko?" A bavte se s takovými lidmi objektivně...

Pod zvyšujícím se tlakem Šabatová zvyšovala hlas, až nakonec nervy trochu křuply, Šabatová si "bouchla do stolu" - zvyšovala hlas. Nechápala však jedinou otázku ani pokud se týkala práva. Neodpověděla přímo na žádný dotaz ohledně islámu. Ale dala prozření. Prozření o tom, že o islámu téměř nic neví. Že řeší slepě právní stránku věci a že si myslí, že znalost islámu znamená znát pojmy obleků pro ženy a muže, o jejichž významu mimochodem také neví téměř nic. Zastává názor, že kdo s ní nesouhlasí, je autmaticky idiot. Rovněž se pak staví do roviny sluníčkářských ultras, která zneužívají českou kulturu a jakýkoliv náznak šátku v ní jako argument, proč je hidžáb součástí této kultury. Na žádný dotaz neodpověděla adekvátně. A těch otázek byla celá řada. 

Na závěr se vše vlastně jen zvrtlo v hádku mezi odpůrci islámu a právníky, kteří stejně jako Šabatová zaslepeni a nevedoucí, zastávali se islámu z právnického hlediska a obsahová stránka je nezajímala. Je před námi dlouhá cesta k tomu, aby každý pochopil, že je to plížící se zlo. A argument, že Česka se problém tolik netýká, jak Šabatová i právníci tvrdí, není vůbec na místě. To snad máme čekat, až jich tu bude milion, než začnem něco podnikat?

Autor: František Kubásek | úterý 2.12.2014 8:00 | karma článku: 43,33 | přečteno: 4830x
  • Další články autora

František Kubásek

Liberálové, proč se tak divíte, když někdo aplikuje vaši vlastní medicínu?

Poslední reakce na docela trapné bilboardy Andreje Babiše, varujícími před válkou, mě utvrdily v tom, že liberální demokraté, kterým já říkám "libtardi", nemají ani trochu sebereflexe a od Babiše se neliší vůbec v ničem.

18.1.2023 v 11:49 | Karma: 39,16 | Přečteno: 1423x | Diskuse| Média

František Kubásek

IZRAEL vs. HAMÁS: jak to začalo a kde Hamás bere rakety

Tohle je můj článek se zdroji, které najdete dole v mnoha odkazech. Snažil jsem se popsat, jak začal současný konflikt Izraele a Hamásu.

18.5.2021 v 9:53 | Karma: 38,00 | Přečteno: 1695x | Diskuse| Politika

František Kubásek

"Turnaj se povedl" aneb šílené lži kolem mistrovství světa juniorů

Byly časy, kdy česká hokejová reprezentace pravidelně bojovala o nejvyšší příčky. Byly časy, kdy jsme byli smutní, že naše reprezentace do dvaceti let prohrála ve čtvrtfinále. A teď máme být šťastní za prohru 0:3? Co to sakra je?

3.1.2021 v 13:26 | Karma: 35,52 | Přečteno: 1683x | Diskuse| Sport

František Kubásek

(Koróna) pozitivní deník - den 1 až 3

Je zajímavé, jak se nemoc vyvíjí. Následující poznatky jsou jedním z asi dvou set tisíc případů jen v ČR, a tak předpokládám, že každý to má trochu jiné.

17.12.2020 v 14:33 | Karma: 25,20 | Přečteno: 942x | Diskuse| Věda

František Kubásek

(Koróna) pozitivní "deník" - Den minus 3 až 1

Říkal jsem si, že záznamy jednoho pozitivně testovaného třicetiletého jinak zdravého muže může někoho zajímat. Následující zkušenosti tedy berte jako jeden z mnoha případů, jak to může probíhat. Ale taky nemusí.

15.12.2020 v 15:54 | Karma: 40,27 | Přečteno: 4998x | Diskuse| Věda

František Kubásek

Jak Trumpova neteř pobláznila levičáky

Dnešní příběh bude o tom, kterak se zhrzená neteř pokusí "ovládnout" volby v USA, protože stará dobrá čistá demokracie levičákům úspěchy v této zemi již nepřinese. Je třeba přitvrdit. Tak zkusíme knihy!

8.7.2020 v 20:00 | Karma: 37,25 | Přečteno: 1481x | Diskuse| Média

František Kubásek

Německá ARD se raduje: koronavirus zabíjí staré a tlusté, což je fér

Pamatujete si na projekt Umweltsau, kdy dětský sbor pro německou státní televizi ARD zpíval, že jejich babička je ekologické prase, protože jezdí SUVčkem pro maso ve slevě? Tak tohle je další level:

20.3.2020 v 19:45 | Karma: 34,28 | Přečteno: 1542x | Diskuse| Média

František Kubásek

Progresivní dotazník pro přijetí do zaměstnání

Následující článek je na uvolnění, taková parodie, která ukáže, jak by mohly vypadat dotazníky uchazečů o zaměstnání v blízké, liberálně demokratické budoucnosti. Upozorňuji tedy i administrátory blogu, je to jen recese!

29.2.2020 v 14:41 | Karma: 36,35 | Přečteno: 2190x | Diskuse| Politika

František Kubásek

Durynský premiér po jediném dni rezignoval. Vyčítali mu hlasy od Židovské strany

Následující článek je parafrází dnešní informace z Německa. Tamní předseda vlády spolkové země Durynsko byl zvolen i hlasy strany AfD a levičáci s médii v čele s Merkelovou tak řvali, že po dni rezignoval.

6.2.2020 v 14:57 | Karma: 23,76 | Přečteno: 519x | Diskuse| Politika

František Kubásek

Nepříjemná pravda o Ursule von der Leyen

Evropský parlament si zvolil novou Evropskou komisi, která nám všem bude vládnout. Co že je zač tato eurokomise? Chtěl jsem se na ně podívat, ale samotná Ursula von der Leyen, předsedkyně, vydá dost na vlastní příspěvek.

30.11.2019 v 21:37 | Karma: 36,30 | Přečteno: 2182x | Diskuse| Ekonomika

František Kubásek

Sněm Trikolóry a tolerovaná špína v diskusích

Trikolóra Václava Klause mladšího dnes pořádá ustanovující sněm. Oficiálně před dneškem toto hnutí vlastně neexistuje a průzkumy už mu přidělují 4%. O to víc pak kvičí tradiční zastánci různých -ismů, kterých já mám dost.

28.9.2019 v 10:04 | Karma: 25,15 | Přečteno: 708x | Diskuse| Pozvánky, akce

František Kubásek

Ovlivňují neziskové organizace i moderování blogů na iDNES.cz?

Aby nedošlo k okamžitému smazání článku na základě špatných zdrojů, upozorňuji již zde, že se nejedná o článek, jehož výsledkem je jednoznačná odpověď na otázku zadanou v nadpisu, neboť styl "úvaha" toto nevyžaduje.

25.8.2019 v 8:46 | Karma: 36,00 | Přečteno: 932x | Diskuse| Hyde park

František Kubásek

Jiří Drahoš versus HOAXy šířené hlupáky "nevědci"

Nikdy jsem neviděl tak jednoznačně nejlepšího kandidáta na cokoliv v ČR. Lidé ho popisují jako člověka s masarykovským charismatem a to bych jim více než 100 let věků, potřebného k tomu, aby Masaryka znali, netipl...

17.1.2018 v 5:36 | Karma: 40,31 | Přečteno: 2443x | Diskuse| Politika

František Kubásek

Že jsou příznivci Zemana burani? Tak to jste ještě nebyli v antizemanovské skupině

Antizemanovská skupina na facebooku je uzavřená, přesto přijímá členy asi na potkání, tedy jakékoliv, včetně těch, kteří nemají na prezidenta tak jednoznačný názor, jako mají oni.

7.12.2016 v 21:21 | Karma: 42,23 | Přečteno: 3193x | Diskuse| Politika

František Kubásek

Šokoval vás ve Slavíku Ortel? Mně spíš šokoval Pekař

Ortel - 2. místo v kapelách. Tomáš Ortel - 2. místo ve zpěvácích. Všichni cítíme, že než anketou kvality umělců je toto anketa názoru. Ale Stalo se. Ortel má stříbra. "Kmen" promluvil. A je to dobře. Je to názor hlasujících.

26.11.2016 v 23:52 | Karma: 42,55 | Přečteno: 2956x | Diskuse| Praha a střední Čechy

František Kubásek

Fakt nechápu, proč se mlčí o policejních protestech ve Francii

Policejní protesty ve Francii asi nejsou tak důležité jako obsah programu soukromé televize Prima nebo metál. Média mlčí. Proč?

28.10.2016 v 22:03 | Karma: 40,48 | Přečteno: 1964x | Diskuse| Společnost

František Kubásek

Desetkrát ne modrým zónám. Kdekoliv

Jsou pro nás Pražáky modré zóny výhra? Ani nápad. Jako Pražan říkám, že tohle je socialistický nesmysl. A mám 10 argumentů:

18.10.2016 v 10:15 | Karma: 32,03 | Přečteno: 1471x | Diskuse| Praha a střední Čechy

František Kubásek

Pár slov k chování hudebníka Kollera

Už jsem si pomalu myslel, že nikdy na iDNES.cz blog nenapíšu. Chování pana Kollera nejen na hudebních Andělech mě však přinutilo se tu ještě na chvíli "autorsky" zastavit a okomentovat jej.

11.4.2016 v 10:00 | Karma: 48,70 | Přečteno: 21298x | Diskuse| Kultura

František Kubásek

Anti-islámská ročenka 2015

Po roce se zase vzdálily Vánoce, přiblížil Silvestr a my opět víme, co se kde pohnulo v téměř uplynulém roce boje za obrodu svobodomyslnosti bez islámské ideologie.

28.12.2015 v 16:00 | Karma: 37,71 | Přečteno: 1606x | Diskuse| Občanské aktivity

František Kubásek

27 282 smrtelných útoků. Kolik se toho ještě musí stát?

Stál jsem na mníšeckém náměstí u pomníku F.X.Svobody, kde vznikl památník s vlajkami Francie a Libanonu.

16.11.2015 v 18:45 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1917x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 179
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2886x
www.incorrect.cz

Odpůrce nespravedlnosti
Podle pana Kohouta dokonce filozof